Борислав Цеков – СТРАТЕГИЯТА НА ТРЪМП

КАКВА Е СТРАТЕГИЯТА НА ПРАВНИЯ ЕКИП НА ПРЕЗИДЕНТА ТРЪМП?

Приятели, стратегията на правния екип на президента Тръмп е да се стигне до Върховния съд на САЩ.

За целта, освен солидни доказателства за изборните измами – каквито има! – е нужно да се изчерпят вьзможностите на щатско ниво. Ясно е, че на щатско ниво в спорните щати и изборната администрация, и щатските съдилища са под контрола на демократите. Затова те ще отказват да бъде проверявана валидността на бюлетините при повторните преброявания в Уисконсин и Джорджия, а съдилищата ще отхвърлят исковете.

Това не е притеснително, нито неочаквано – просто е необходим етап в пътя до Върховния съд. Затова не се връзвайте на медийни сензации от типа „отхвърлиха иска на Трьмп в Пенсилвания„, „няма доказателства“ и др. под. Ясно е, че така ще стане. Но това са стъпки към Върховния съд. На американския адвокатски жаргон всичко това се нарича – „изграждаме дело за Върховния съд„.

Не слушайте и журналистическите претенции – ама, дайте ни доказателства. Запомнете! Никакви сериозни доказателстаа няма да бъдат дадени на медиите. Подчертавам – никакви! Защото такава публичност може да доведе замитане на следи, натиск върху свидетели и пр. Никой сериозен адвокат не дава доказателствата на медиите, преди да ги е представил в съда. Ще се публикуват само някои неща, но не и най-важните.

Във Върховния съд, както писах одеве, вече беше направено симптоматично преразпределение на съдиите, които ще бъдат докладчици за спорните щати – Ейми Кони Барет за Уисконсин, Мичиган – Брет Кавано, Кларънс Томас за Джорджия, Самюъл Алито за Пенсилвания.

Освен доказателства за масови изборни измами и подмяна на реалните резултати чрез софтуера на Dominion Voting Systems, пред Върховния съд адвокатите на Трьмп ще пледират и за нарушения на американската конституция в Пенсилвания, конкретно – нарушаване на принципа на еднакво третиране.

В този щат властите позволиха на изборната администрация вьв Филаделфия и Питсбърг, откъдето дойдоха ненормално голям брой гласове за Байдън, да зачитат (казано най-общо) за валидни бюлетини, които в другите окръзи от щата не са били зачитани.

Какъв ще е изходът от делото пред Върховния съд е трудно, да не кажа, невъзможно да се прогнозира. Ако обаче Съдът анулира изборните резултати в един или повече щати, това ще означава, че е възможно никой да не постигне нужното мнозинство в Избирателната колегия от 270 гласа. Тогава се отива кьм т.нар. условен избор (contingent election).

Писах подробно за тази процедура в моя личен профил в началото на тази седмица. Тук ще припомня само, че при тази процедура долната камара на Конгреса избира президент, като се гласува по щати, а сенатът избира вицепрезидент с абсолютно мнозинство. С такава процедура, например, е бил избран за президент не кой да е, а един от „бащите-основатели“ на американската нация Томас Джеферсън. При това е избран след 35 неуспешни гласувания в продължение на цяла седмица.

Така, че – абстрахирайте се от медийната врява по темата и кой какво бил казал. Никакво значение няма това! Важна е процедурата и хладнокръвната юридическа работа по доказване пред съда. Както коментирах в медиите непосредствено след 3 ноември – тези избори ще се решат във Върховния съд.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *