Зоран Михалков – НЕ Е ТОЧНО ТАКА

Османската империя унищожи българската държавност през 1393-а година. След това 485 години владее българските земи.

Днешните отрицатели на всички лоши аспекти от времето на Османската империя цитират последните приблизително 100 години от владичеството, когато под натиска на Великите сили и вследствие на загубите на няколко войни с Русия, Османската империя е принудена да се реформира и да даде известни свободи на подчиненото си население от нетурски произход.

Просто няма избор. Затова се появява една прослойка от образовани и богати български търговци и занаятчии, откриват се училища и търговски манифактури, появяват се търговски представителства в чужбина.

Но същите тези господа просто забравят първите 385 години от владичеството. Знаете ли как са живеели българите в дните на разцвет на Османската империя? Мога да ви уверя, че няма нищо общо със средата на 19 век, когато Османската империя е слаба и болна.

Тези първоначални 300 години определено са били адски трудни, изпълнени с насилие, бедност и кървави изстъпления от страна на османската власт, местните бейове и заселеното мюсюлманско население. Но те не им изнасят и никой не ги споменава.

Иначе тръбят наляво и надясно как българите са обикаляли света, имали са хубави къщи и богати дюкяни, учили са в Европа и така нататък. И на тая основа твърдят, че целия период на Османско владичество е безкраен празник на мирното съжителство и благодат из българските земи.

За съжаление, не е точно така.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *