Ирини Зикидис – ЪГЛИ, АНГЕЛИ И ОПАШАТИ ЛЪЖИ

Защо се ядосвам ли? Защото се превръщаме в държавата на всепоглъщащото невежество. Защото управниците ни са невежи, защото журналистите ни са невежи, защото носителите ни на експертиза са невежи, защото инфлуенсърите ни са невежи. И защото и читателите неминуемо стават невежи, лишени от какъвто и да било стандарт и хигиена в поднасянето на информация.

Ето, чета в неуважаваната от мен медия De Re Militari, която през годините съм хващала в множество медийни фалшификации, за някаква нео-нацистка организация на име „Орден на Деветте Ангела“, която, цитирам, е „базирана във Великобритания и е известна с расистките си нападения и почитта към терористи като Бин Ладен и лидери като Хитлер“.

В момента, в който прочитам изречението, си казвам, че нещо не е наред. Просто няма как една нацистка организация хем да „извършва расистки нападения“, хем да „почита Бин Ладен“, който не е точно бял.

Естествено, започвам да търся информация и какво намирам, буквално за ЕДНА МИНУТА:

1) Авторът дори не си е направил труда да провери името на организацията. Тя не се казва Order of Nine Angels (Орден на Деветте Ангела), а Order of Nine Angles (Орден на Деветте Ъгли). Има сума ти информация за тази организация, включително и статия в Уикипедия. Да не говорим, че организацията си има лого с нещо като пентаграм, ама с 9 ъгли, което буквално ще ти избоде очите. Колко трябва да те мързи, или да мислиш, че аудиторията ти се състои от идиоти, че да пропуснеш тази информация?

2) Авторът директно е преписал някаква боза от Washington Post, без да си направи труда да потърси по-надеждни източници. Защото хем да си расист, хем да почиташ Бен Ладен е доста различно от това да изучаваш действията на ислямистките групировки. Тук подмяната е очевидна – внушава ни се, че крайно десните са свързани идеологически с ислямистите. Демек, подпъхва се идеята, че ислямистките изстъпления, включително и в Европа, са свързани с фашистите – бели супремасисти.

Да, наци групировките са измет, но те нямат нищо общо с ислямисткия тероризъм и подмяната е величествена глупост! И да, яд ме е. Яд ме е, че аз, дето не съм журналист, имам повече хигиена в проверката на фактите, от хора, които се издържат с това. Яд ме е, защото точно заради такива неграмотни и невежи писания много млади хора могат да се запалят по кафявата идеология.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *