Наталия Андреева – ПРАТЕНИЦИ НА БЕЗУМИЕТО

От няколко дена не мога да спра смеха си. Смея се при събуждане, смея се при заспиване. Съпругът ми навярно вече подозира, че съм се смахнала и няма причина за веселието ми.

О, има и тя е основателна. Намира се в новия 29 брой на виртуалното списание „Пеат некогаш“ от месец юни 2020 г. Благодаря на Рада Барутска, която и да е тя, скоро не бях се смяла толкова дълго и от сърце на човешката глупост и суета.

„Така или иначе, днес всички редовно тренират да се изказват по всичко, тъй че отговори на въпросната анкета — бол! И кой от кой по-вълнуващи, както можете да си представите. От тях разбираме,че Манол Пейков, който а-ха! да измести бившата настояща шефка на “Жанет-45” по самомнителност и липса на самоирония и Божана Апостолова вземе, че отново спечели първенството, както неотдавна с този фин като престояли мекици с пудра захар колаж за рождения си ден, който пуснала на страницата си във Фейсбук —…“ към ПЕАТ НЕКОГАШ

Колажа извадих лично от ФБ стената на Апостолова, все така тресейки се от смях. На него някакъв ласкател от БТВ я е изобразил като кралица на книгите. По повод 70 годишния й юбилей преди пет години. Възможно е и да я е избудалкал, защото каква по-голяма подигравка от това набръчкано лице на селскостопанска труженичка, прикачено върху пищните одежди на кралица!? Но грандоманията на Божана не може лесно да бъде сломена, защото на всички парвенюта на Прехода им липсват няколко основни качества: самокритичност, чувство за реалност и интелект.

Ето как е изкоментирала тя колажа:

„На 9 май е моят рожден ден. Юрий Дачев от БНТ 2 вече успя да ми вземе интервю за моя 75-ти рожден ден, което ще излъчи тази събота в 18:00 часа, а помисля ли си за този много личен празник, пред очите ми грейва подаръкът от БТВ по случай 70-годишния ми юбилей. Колко мисъл има в тази най-човешка изненада, адресирана към мен! И как да не изтръпвам от удоволствие за тези приятели от БТВ, които се погрижиха празникът ми да стане незабравим. Невинаги парите носят удоволствието. Понякога е нужно да го направиш от сърце и то се получава. Ето, вижте го!“

Бликащият възторг на Кралицата не може да скрие пресметливостта в посланието, а именно – да ни съобщи, че някой си Дачев от БНТ 2 е взел интервю от Нейно величество и че пловдивската кралска особа има пари, но намира повече щастие в подобни двусмислени колажчета.

От известно време имам усещането, че не само Баба, но и целият свят е луднал. Измъчва ме и подозрението, че Айзък Азимов е стопроцентово прав като казва, че срещу глупостта и самите богове не могат да се борят. Какво остава до Рада Барутска, за която се предполага, че е човек. Умен, с чувство за хумор, гарантиращо наличие на висок интелект, но все пак ограничен в същността си на хомо сапиенс.

Близо 500 овце във ФБ са се включили в блеещата агитка под колажа. Още 500 потенциални графомана… о, тежко й на Рада, ако разберат коя е – ще я рапарчетосат жива вълчите им зъбки.

Евините щерки се отличават с неизбродна като вселената глупост. ФБ се препълни със знатни баби по бански костюми, които събират лайкове колкото холивудските хубавици. Някои се изхитрят да пуснат снимки от младостта си и тогава умилението прелива коритото на социалните мрежи – като тесто, при което хлебарят е прекалил с маята. Под портретите на „успелите“ дядовци блика чиста сексуална енергия и Реброто припка с кепче за пеперуди да хване най-големия паралия сред тях. Не бих се изненадала, ако Баба от Тепето спечели там и приз за красота, наред с похвалите за интелект, благородство и възвишеност. От времето на Нерон, че и от по-рано даже, боговете не могат да се борят с глупостта на говорящата маймуна.

Неволно се позачетох из ФБ стената на Баба и се ужасих. Толкова сладък петмез се лееше там, толкова паркетин, че мухите, примамени от петмеза, се разчекваха на паркетина и умираха в жестоки мъки.

Едва ли ще повторя да чета отново овчите мисли на пловдивската празноглавка. Тя не ме притеснява особено, притеснителна е масовостта на глупостта. Боговете навярно са изоставили отдавна планетата ни, или вече са удавени от цунамито на празнодумието. Каквато и да е истината, тя не е в полза на хванатите в земния капан мъдреци. Дано Илън Мъск скоро направи своя космически кораб, за да могат да отлетят.

2 comments

  1. МИ, кралицата на книгите създава наред кандидати за Нобел, жената има самочувствие на меценат, какво си мислите вие?!

  2. Мислим, че има едно безсмъртно нещо на планетата – глупостта. И че Божана е нейна кралица.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *