Рамин Пеймани – ХРОНИКА НА ПОТЪВАНЕТО: НАИСТИНА ЛИ Е 12 БЕЗ 5?

Германия пътува към пропастта. Проваляно от канцлерка, чиято дейност е насочена единствено към осигуряване на нейната власт, нашето общество се мята от една управленческа криза в следващата. Ангела Меркел раздели дълбоко страната преди всичко с миграционната си политика. Тя се надяваше да си издигне паметник. Но единственото, което ще остане, е увереността, че натрапи смазваща ипотека на бъдещите поколения – както финансово, така и политически и социално.

Тя е придружавана от журналисти, които вече не се възприемат като трезви докладчици, а като учители с образователна мисия. „Придържане“ е новата вълшебна дума на медиите. Не факти стоят вече на преден план, а журналистически класификации. Кое трябва да се счита за правилно и кое не, се предписва ежедневно на читатели и зрители. Натрапчивото поучение днес е централна част от това, което се предава като новина, но всъщност не е нищо повече от коментар.

Нечестивият съюз на медийни специалисти и професионални политици води до това, че журналистите вече не придружават управляващите критично, а техните избиратели. В своята надменност те смятат, че потребителите на новини се нуждаят единствено от достатъчно обучение, за да разберат правилността на политическите действия. Това важи преди всичко за провалените области на политиката – като енергетиката, околната среда и миграцията. Механизмите са плашещо подобни на тези от двете германски диктатури на 20-ти век.

Скоро ще е късно за промяна на посоката. Зеленият, левият и религиозният фанатизъм са предвестници на нова фашистка система. Нека не позволяваме то да се случи за трети път на немска земя – за по-малко от 100 години. Тази книга има за цел да даде своя принос за това. Тя показва с богати примери от ежедневието на една година, до каква степен демокрацията и правовата държава са били застрашени, но и как можем да предотвратим най-лошото.

С принос като гост от дългогодишния кореспондент на „Шпигел“ Матиас Матусек и заключителна бележка от активиста за граждански права Вера Ленгсфелд.

Превод от немски Наталия Андреева

Към книгата:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *