Степан Поляков – МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ „СИЕЛА“: ФУНДАМЕНТАЛНАТА ИЗМАМА

Какво е най-важното за един писател? Ами тиражите, които продава. От това зависи дали ще е професионален писател, или ще ходи да съчинява реклами от 9 до 5 в някой офис, и вечер, каквото стане… Говорил съм с почти всички значими писатели днес /без значение дали талантливи, или не/ по най-фундаменталния за Писателя въпрос:

ИМА ЛИ НАЧИН ДА СЛЕДИШ КОЛКО БРОЙКИ ОТ КНИГАТА СИ ПРОДАЛ?

„НЕ!“ „ПО НИКАКЪВ НАЧИН“.

Накратко, не си в състояние да разбереш дали си продал 500, 1000, 5000, 20 000. При положение, че издателствата у нас плащат по 1 лев на продадена бройка /в най-добрия случай 15% процента от коричната цена/, това е решаващо за кариерата ти, нали? Но те, и само те, ти казват какви са продажбите.

Бокс офис! Най-продавана книга? О, Боже! Знаете ли кой прави тези класации? Ами, Книжарниците. А на кого са най-големите книжарници? На Издателство „Сиела“. Тоест, издателство продава книгите на други издателства, на Конкуренцията. Готово! Пълен монопол. Това е „Сиела“ – монополист, който решава кои книги са успешни, и кои не. Ако някой ваш познат автор ви се похвали, че е много велик – той ви цитира рекламния отдел на „Сиела“, нищо повече. Представа няма колко е продал. Колкото парички са благоволили да му пуснат от Търговския, този път, отдел на „Сиела“, толкова е продал.

И сега, идваме до по-глобалния въпрос. От месеци Ръководството на монополиста „Сиела“ безсрамно пропагандира каузите на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Включително организира концерта в подкрепа на Украйна.

„Сиела“ продава и управлява машините за гласуване. Тоест, резултатите от изборите са в ръцете на организация, която не е в състояние да предложи прозрачност за продажбите на собствените си автори. И като прибавим, че за ДБ е от жизнено значение нисък вот, за да минат 4% процентния вот, а машините гарантират точно това, не е нужно да си Поаро, за да прозреш отвъд Измамата, наречена Машинно гласуване.

Хей, „Сиела“, ще издавате ли Жорж Сименон скоро? Ще прекарате мъртвеца с продажбите още по-лесно…

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *