УРА! УРА! УРА?

Силветата пак са на своя пост. На амбразурата, че къде другаде. Събират като пчелички негативните оценки за кумира си Господинов и обилно ги плюнчат. Не прочетохме целия пасквил, но и това, което прочетохме, доста ни развесели.

Отпочната е нова епична битка на силветата срещу „старците“, които могат да пишат, според Недялко Славов и Анжела Димчева. Дали да се съгласим с тях?! Мнението им е пристрастно, разбира се, списъкът им с „можещи“ да пишат писатели е несъвършен, както всяко друго човешко дело. Но опасността Славов и Димчева да сгрешат е по-малка от тази на силветата. Защото те са от можещите, докато същото не може да се твърди с голяма сигурност за опонентките им.

Разбираме тежките проблеми на драскащите по тоалетната стена на Чалготеката поетески. Димчева напоследък не харесвала гошковци, а ги предлагала доскоро за Нобели. Да я питаш що ли й трябва?! Но сега на нейно място вече е набутана Амелия Личева. Знаем коя е Амелия Личева и сме сигурни, че Господинов под нейното вещо ръководство ще бъде предлаган за Нобел всеки месец. Димчева не се справи с поставената й задача, предлагаше го едва през година. Затова я смъкнаха в калта и силветата решиха, че вече могат да си разчистят сметките с нея.

Причината?! Димчева не харесва и стиховцете на Силвия Недкова, а това вече е огромно провинение. „Неопостпоезия“ – хапе силвето като змията, скрита в купата смокини на Клеопатра. Така поетеската Недкова от Чалготеката е определила стиховете на Димчева. Няма да се намъкваме в този спор. Ако е за лични предпочитания, предпочитаме стиховете на Димчева, но кой ли ни пита нас?! Това не е и толкова важно.

Важно е, че сега нобеловата награда ни е в кърпа вързана, в ПЕНис-клуба са инсталирани вече само наши хора. Ура! Ура!

Ура?

Но ние все пак не разбираме какъв е проблемът. Защо силветата и анжелките си скубят взаимно косите и затрудняват живота на здравките, които искат спокойно да пробутват предимно себе си по света, а разни истерички като тези двете им създават тревоги?! Съперничат си кой е заслужил повече пред началството!? Едната го славослови денонощно, другата чинно го предлага за награди. Е, на всеки две години, но сумите от тях са солидни и гошко ще може да издрапа една ненаградена година с припечелените мангизи.

Който е по-умен от нас, да ни каже защо е спорът на двете враждуващи партии, ние наистина не разбираме.

Ама преводачката на Господинов Анджела Родел била директор на програмата „Фулбрайт“?! Че какво му е лошото, бре, Димчева, Посолството успя да ни натресе купища посредствени политици и режисьори, че един гошко ли ще му се опре?! Мощна държава е САЩ, също като СССР, пък ние сме една плюнка на картата и трябва да слушкаме Биг Брадъра. И преди разни савецки преводачки ни натрапваха единствено правилната линия, сега географията малко се промени, трябва да сричаме по нея не републики, а щати, но другото всичко си е по старому.

Гошко е велик! Още повече, че и „Гардиън“, „Ню Йоркър“ и журито на наградата „Стрега“ в Италия потвърждават основанията на оргазмите силвиеви.

Е, не може всички да са купени!

Дали да подскажем малко на силветата, или да ги оставим да тънат в самодоволното си невежество? Марионетките не могат да видят конците и кукловодите си, късогледи са. Причината за заболяването им са алчност, продажност и конюнктурност. Лечение няма.

За останалите да преговорим малко материала пак. Западният свят отдавна се управлява от единен център на мизантропията и диктатурата е неговата маша. Послушание, политкоректност и посредственост са трите кита, на които се крепи глобализмът.Гардиън“, „Ню Йоркър“ и журито на наградата „Стрега“ са само три от безбройните пипала на октопода. Всяко от тези пипала има малък продажен мозък в себе си, но те всички са ръководени от един център.

Който разбрал, разбрал!

Хайде да си представим, че Георги Господинов не беше издаван от агресивната Божана Апостолова и не беше превеждан с благословията на „Отворено общество“ и „Америка за България“: щяха ли неговите писания да бъдат преведени вече на 48 езика?“пита в своя статия Анжела Димчева.

Щяха, Димчева, щяха! И пловдивската баба, и НПО-тата, и цитираните от теб мизантропски организации също са пипала на октопода. Такива са и гошковците. Днес Централният мозък решава да награди 45-то и 67-то си пипало, утре 666-то.

Кой ще го спре!?

За другото си права, ама защо да предизвикваме силветата да лепят пак голи цици по амбразурите! Толкова им е умът, не можем да искаме от хора със затруднено мислене да прелитат от цвете на цвете като пеперуди, или да напишат нещо сносно. Екзюпери го е казал.

Към Чалготеката:

One comment

  1. О, Боже мили! Тази година пропуснали да предложат Гошко Букъра за Нобел! Как ще го преживее екипът МУ?

    „Нейната предшественичка Здравка Евтимова сподели подробности от номинацията на автора на „Естествен роман“ миналата година. От тях става ясно, че тогавашното ръководство на ПЕН клуба е било съветвано от „екипа на Господинов“, но кои са специалистите в него, остава загадка за широката публика.“

    https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14974857

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *